Σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) επεξεργάζονται ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) επεξεργάζονται ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «προεγκατάσταση» (prepositioning) και εκτός απροόπτου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Η φιλοσοφία του υπό διαμόρφωση σχεδίου είναι η εξής: δασοκομάντος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως π.χ. η Σουηδία, θα εγκαθίστανται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Σε περίπτωση μιας μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα τον περασμένο Αύγουστο, ο χρόνος ανταπόκρισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε ένα αίτημα κράτους-μέλους και εν προκειμένω της Ελλάδας θα ελαχιστοποιηθεί. Και αυτό διότι δεν θα απαιτηθούν δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες έως ότου υποβληθεί το αίτημα και κινητοποιηθεί ο μηχανισμός RescEU, μιας και οι Ευρωπαίοι δασοκομάντος θα βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους.

Στη διάρκεια του χειμώνα αντίστοιχα, πυροσβέστες από την Ελλάδα θα εγκαθίστανται στον ευρωπαϊκό Βορρά παρέχοντας συνδρομή στους συναδέλφους τους στο να αντιμετωπίζουν σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και αποκτώντας τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο περιθώριο συνεδρίασης (στην Αθήνα) των μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα «διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021». Οι λεπτομέρειες, πάντως, του σχεδίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που θα αποφασίσει να διαθέσει η Κομισιόν για την πιλοτική εφαρμογή του.

monimi-egkatastasi-eyropaion-dasokomantos-stin-ellada-561598501
Μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα

Το πιλοτικό σχέδιο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022.

Αναμένεται ωστόσο να καλύψει ανάγκες που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν κατά την επόμενη αντιπυρική περίοδο, με δεδομένο εξάλλου ότι τόσο τα στελέχη του υπουργείου όσο και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι το νέο σώμα των 500 δασοκομάντος, η δημιουργία του οποίου έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ οι πρώτοι δέκα Ελληνες πυροσβέστες, που θα παρακολουθήσουν σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιστρέφοντας θα ξεκινήσουν τις εκπαιδεύσεις των συναδέλφων τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά δύο νέων Canadair με αμιγώς ευρωπαϊκούς πόρους, που θα ενταχθούν στον υπό δημιουργία ευρωπαϊκό στόλο δασοπυρόσβεσης. Η χώρα μας θα προχωρήσει στην αγορά ακόμη 5 Canadair (με εθνικούς και όχι μόνο πόρους) όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Τα συνολικά επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποτελέσουν τμήμα μιας μεγαλύτερης παραγγελίας συνολικά 24 αεροσκαφών στην οποία θα προχωρήσει η Κομισιόν με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης.

Γιάννης Σουλιώτης

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/