Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Ο κορωνοϊός και η επακόλουθη παγκόσμια πανδημία με τις γνωστές συνέπειες προέκυψαν, όπως είναι επιστημονικά αποδεκτό, από τη μετάδοση του στελέχους του ιού από κάποιο ζωικό είδος, πιθανότατα νυχτερίδα, στον άνθρωπο, όπως έχει συμβεί άλλωστε και με άλλες πανδημίες στο παρελθόν.
Ευθύνεται όμως η άγρια ζωή για τον ιό και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τελικά κατά πόσο κινδυνεύουν τα ζώα και τα κατοικίδιά μας από την απειλή αυτή; Είναι νωπές στη μνήμη μας οι θλιβερές και αποτρόπαιες εικόνες από τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος της μετάδοσης στην πόλη Ουχάν, όταν πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων προέβησαν στη θανάτωσή τους -ακόμα και πετώντας τα από τα μπαλκόνια- λόγω των fake news -που έχουν την τάση να διαδίδονται πολύ γρηγορότερα από ό,τι τα επιστημονικά πορίσματα- ότι ο Covid-19, όπως ονομάστηκε αργότερα, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Μετέπειτα, και ενώ ωστόσο οι επιστημονικές και ιατρικές αβεβαιότητες για τον Covid-19 παραμένουν έως και σήμερα πολλές και σημαντικές, η επίσημη ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους εθνικούς κτηνιατρικούς συλλόγους αναφέρουν με σαφήνεια ότι ο άνθρωπος δεν έχει να φοβάται τίποτα από τα ζώα και τα κατοικίδιά του όσον αφορά στη μετάδοσή του. Μάλλον το αντίθετο…
Ωστόσο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 4 κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο σε σκύλους και γάτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι επίσης ευάλωτοι στον ιό. Μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα να πεθάνουν, υπό συνθήκες, από τον Covid-19. Μπορούν και να τον μεταδώσουν;
Το zougla.gr ζήτησε από τον Δρ. Παναγιώτη Αζμάνη, εξειδικευμένο κτηνίατρο Εξωτικών και Άγριων Ζώων, που εργάζεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο Άγριων Ζώων του Ντουμπάι, να μας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Όπως ξεκαθαρίζει, ο ιός προκλήθηκε ουσιαστικά όχι από τα ζώα, αλλά από τις συνθήκες υπό τις οποίες διαχειρίζεται ο άνθρωπος τα ζώα. Είναι, δε, καθαρά «ανθρωπογενής» όσον αφορά στη μεταδοτικότητά του.
Τα ζώα που έχουν νοσήσει έχουν κολλήσει από τον άνθρωπο, ενώ σε ορισμένα είδη, όπως οι γάτες και οι κατοικίδιες νυφίτσες, μεταδίδεται οριζόντια -δηλαδή μεταξύ του ίδιου είδους- και αερογενώς…
«Και στα 4 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, ο ιδιοκτήτης των ζώων είχε σοβαρά κλινικά συμπτώματα. Θα έδινα πιθανότητα μόνο 0,5% να μεταδώσει τον Covid-19 ένα κατοικίδιο στον άνθρωπο» ξεκαθαρίζει.
Υπάρχουν όμως κι άλλα είδη που διαθέτουν τους υποδοχείς στους οποίους μπορεί να διεισδύσει ο ιός, όπως η τίγρης, η αρκούδα, το άλογο και τα θαλάσσια θηλαστικά.
Τι συμβουλές δίνει ο επιστήμονας για όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν και έχουν κατοικίδιο; Ποιοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα; Πώς επηρεάζονται τα ζώα αν τελικά νοσήσουν;
Δείτε τη συνέντευξη του Δρα. Παναγιώτη Αζμάνη στο zougla.gr:
*Κτηνίατρος ΑΠΘ, Διδάκτορας Παν/μίου Ζυρίχης, Διπλωματούχος Κολεγίου Ζωολογικής Κτηνιατρικής, αποκλειστικός κτηνίατρος γερακιών/άγριων ζώων του βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι (Dubai Falcon Hospital) που ανήκει στον Σεΐχη Χαμντάν μπίν Ράσιντ Αλ Μακτούμ.