Ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται μια ιογενής ασθένεια που πλήττει τις μέλισσες στη Βρετανία, προκαλώντας τρέμουλο, αδυναμία να πετάξουν και τελικά θάνατο σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.
Ο ιός χρόνιας παράλυσης των μελισσών (Chronic bee paralysis virus – CBPV) είχε καταγραφεί στο Lincolnshire το 2007. Μία δεκαετία αργότερα βρέθηκε σε 39 από 49 κομητείες της Αγγλίας και σε έξι από τις 8 κομητείες στην Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία από 24.000 μελισσοκόμους.
Σωροί νεκρών μελισσών, με γυαλιστερές άτριχες κοιλιές, από τον ιό, εντοπίζονται έξω από κυψέλες όπου ολόκληρες αποικίες μελισσών εξαφανίζονται λόγω της ασθένειας.
Ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Giles Budge του Newcastle University ταυτοποίησαν τμήματα της νόσου και στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, με στοιχεία από 25 χώρες,έδειξε πως η ασθένεια εντοπίζεται σε διπλάσιο ποσοστό στους επαγγελματίες μελισσοκόμους, κάτι που συνδέεται με την «εισαγωγή» βασιλισσών μελισσών που κάνουν οι επαγγελματίες για να ανανεώσουν τις κυψέλες τους.
Όπως πάντως τονίζει ο καθηγητής Budge, δεν είναι σαφές εάν η ασθένεια εισάγεται μέσω των βασιλισσών και είναι «άδικο» να θεωρηθεί πως προκαλείται από τη βιομηχανία παραγωγής μελιού, τους επαγγελματίες μελισσοκόμους.
Η νόσος υπάρχει εδώ και αιώνες, όπως γράφει ο Guardian. Οι ερευνητές επιχειρούν ωστόσο να βρουν εάν υπάρχει κάποια πιο ισχυρή εκδοχή της πίσω από την παγκόσμια ενίσχυση της εμφάνισής της. Στις ΗΠΑ το ποσοστό της ήταν 0,7% το 2010 και το 2014 έφτασε το 16%. Στην Ιταλία το ποσοστό διπλασιάστηκε από 5 σε 10% μεταξύ 2009-2010 και στην Κίνα έγινε από 9% 38%.
Μολυσμένες ενήλικες μέλισσες μεταφέρουν τον ιό έως και για έξι ημέρες χωρίς να έχουν συμπτώματα και μπορεί να τον διασπείρουν και σε άλλες αποικίες.
ΠΗΓΗ Newsbeast