- Πραγματοποιήθηκαν από την ΚΟΜΑΘ οι καταμετρήσεις κολχικού φασιανού στο Δέλτα του Νέστου
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΧΩΡΟΚΡΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020
Προσαρμοζόμενη στις συνθήκες καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης συνέχισε τις ανοιξιάτικες καταγραφές των χωροκρατειών του κολχικού φασιανού στο δέλτα του ποταμού Νέστου.
Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2020.Παρά τα όποια προβλήματα υπήρχαν τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ολοκληρώθηκαν άρτια οι καταμετρήσεις. Συνολικά 11 καταμετρητές πήραν μέρος στο εγχείρημα (5 επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ, 5 ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και ένας εθελοντής Δασοπόνος). - Παρόλη τη μικρότερη σύνθεση της ομάδας αυξήθηκαν τα σημεία καταμέτρησης από 63 που ήταν σε 81 (38 δυτικά και 43 ανατολικά της κοίτης του ποταμού). Σημειωτέον πως τις προηγούμενες τρεις ημέρες είτε με προσωπική εργασία είτε με υλοτόμους, σε συνεννόηση με τη δασική υπηρεσία, εξασφαλίστηκε η πρόσβαση στα περισσότερα σημεία (κυρίως στα αναχώματα) από τα πεσμένα δέντρα (λεύκες).
Συνολικά καταμετρήθηκαν 75 χωροκράτειες κολχικού φασιανού, 21 στο δυτικό τμήμα και 54 στο ανατολικό, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή με το πλημμύρισμα των συγκεκριμένων εκτάσεων ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια , αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην διασπορά και επέκταση του πληθυσμού των φασιανών βορειότερα , όπου το ενδιαίτημα είναι κατάλληλο για το είδος και θα μπορούσε να στηρίξει ένα σημαντικό αριθμό πουλιών. Αντιθέτως στην νοτιανατολική περιοχή του δέλτα παρατηρούνται χωροκράτειες φασιανών σταθερά και με μια μικρή τάση αύξησης. Η δασική υπηρεσία συνεχίζει τις υλοτομίες σε δέντρα φυτειών (λεύκες, ακακίες), γεγονός πως φαίνεται να οδηγεί μεσοπρόθεσμα στη βελτίωση των ενδιαιτημάτων του φασιανού (επιθυμητό μωσαϊκό της βλάστησης).
Στο επόμενο διάστημα θα εξεταστεί η επίδραση των αρπάγων στους νεοσσούς των φασιανών.- Όπως είναι γνωστό στο Δ. Νέστου βρίσκεται ο τελευταίος γηγενής πληθυσμός του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην Ευρώπη. Συνεχίζεται το έργο της ΚΟΜΑΘ με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta»
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πραγματοποιήθηκαν από την ΚΟΜΑΘ οι καταμετρήσεις κολχικού φασιανού στο Δέλτα του Νέστου