Aλλη μία επιχείρηση διάσωσης για να απεγκλωβίσουν ελάφι που είχε παγιδευτεί μέσα στο ανοιχτό κανάλι του Μόρνου, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες εθελοντές κυνηγοί και θηροφύλακες της Δ΄ΚΟΣΕ.
Από τις αναφορές των θηροφυλάκων της που περιπολούν σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πληθαίνουν ολοένα τα περιστατικά ελαφιών που παγιδεύονται μέσα στο ανοιχτό κανάλι του Μόρνου, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να πνίγονται.
Όπως είναι γνωστό το κανάλι του Μόρνου από το οποίο υδρεύεται και η Αττική είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με συνολικό μήκος 188 χιλιομέτρων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι στα εκτενή ανοιχτά τμήματά του που διατρέχουν την Αττική και Βοιωτία, εγκλωβίζονται συχνά ζώα της άγριας πανίδας, ιδίως ελάφια που προέρχονται από τον πυρήνα του πληθυσμού της Πάρνηθας.
Θηροφύλακες της Ομοσπονδίας μας και εθελοντές κυνηγοί έχουν με επιτυχία παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις για να σώσουν τα ζώα, αλλά όπως είναι αυτονόητο τα περιστατικά δεν γίνονται πάντα αντιληπτά, ούτε και η βοήθεια φτάνει πάντα έγκαιρα.
Τα ελάφια που πέφτουν από λάθος ή προσπαθούν να διασχίσουν το ανοιχτό κανάλι, είναι αδύνατον να καταφέρουν χωρίς βοήθεια να ανέβουν ξανά στην όχθη, εξαιτίας της κλίσης και του τρόπου κατασκευής των τσιμεντένιων τοιχίων. Έτσι, αν δεν υπάρξει εξωτερική παρέμβαση, τα ζώα καταλήγουν με φριχτό τρόπο από εξάντληση, υποθερμία και πνιγμό.
Περιοχές της Θήβας και των Δερβενοχωρίων είναι ιδιαιτέρως «σεσημασμένες» για τέτοια περιστατικά, γι’ αυτό και η Δ΄ΚΟΣΕ έχει δώσει εντολές στους θηροφύλακες της να εντείνουν τις περιπολίες και την επόπτευσή τους σε τέτοια σημεία.
Επειδή, όμως, αυτό προφανώς δεν επαρκεί, καλούμε την ΕΥΔΑΠ να αναλάβει και εκείνη το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, ώστε να προστατευθεί η άγρια ζωή.
Κατανοώντας ότι είναι δύσκολο και οικονομικά δυσχερές να καλυφθεί το ανοιχτό δίκτυο του Μόρνου, προτείνουμε ως άμεση εναλλακτική λύση να αυξηθεί η επιτήρηση των επίμαχων σημείων με σύγχρονα εποπτικά μέσα (κάμερες, drone κλπ), ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίζεται έγκαιρη βοήθεια στα ζώα που κινδυνεύουν.
Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμη για τα ελάφια θα ήταν και η κατασκευή γεφυρών μικρού κόστους, που θα τους επέτρεπαν να μετακινούνται με ασφάλεια από την μία όχθη του καναλιού στην άλλη…
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο σε αυτήν την προσπάθεια, θέτοντας στη διάθεση της ΕΥΔΑΠ την εμπειρία του επιστημονικού της προσωπικού και των θηροφυλάκων της.
ΠΗΓΗ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας