Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πως οι κατοικίδιες γάτες είναι καλύτεροι κυνηγοί από τις τίγρεις αλλά και τα λιοντάρια

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Λιζ Μπόννιν της Βασιλικής Κτηνιατρικής Σχολής του Λονδίνου, τοποθέτησε πομπούς GPS και μικρές φορητές βιντεοκάμερες σε 100 γάτες, και στη συνέχεια τις παρακολούθησε σε τρία διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης πώς οι γάτες σε αγρούς κυνηγάνε μικρά θηράματα για να επιβιώσουν, και πώς οι άγριες γάτες κυνηγούν με διαφορετική μέθοδο σε σχέση με τους οικόσιτους συγγενείς τους.Ο εξοπλισμός παρακολούθησης αποκάλυψε πως οι γάτες που κατοικούν σε φάρμες και στην εξοχή κυνηγάνε σε μία περιοχή ισοδύναμη με την επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν ένα κατάλληλο θήραμα. Η παρουσία δέντρων και χωραφιών δε φαίνεται να αποθαρρύνει τις συγκεκριμένες γάτες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν ένα ποντίκι μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, αντίθετα με τις γάτες που κατοικούν στο εσωτερικό κατοικιών και η επιβίωσή τους δεν εξαρτάται από το κυνήγι.Ωστόσο όλες οι γάτες διατηρούν το κυνηγετικό τους ένστικτο, δήλωσε η Μπόννιν. Η διαφορά είναι ότι οι «καλοταϊσμένες» γάτες τείνουν να παίζουν με το θήραμά τους πριν το σκοτώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους πομπούς GPS οι κατοικίδιες γάτες τόσο της πόλης όσο και των χωριών εξακολουθούσαν να κυνηγούν και να φέρνουν πίσω θηράματα κατά μέσο όρο τέσσερις φορές την εβδομάδα, ακόμα και μεγάλα πτηνά όπως γλάρους.Η επιστημονική ομάδα τοποθέτησε επιπλέον αισθητήρες στις αρθρώσεις των γατών και ανέλυσε την πίεση που ασκείται από τις πατούσες τους στο έδαφος, αποκαλύπτοντας πως οι γάτες δεν τεντώνουν σχεδόν ποτέ τα πόδια τους όταν παραμονεύουν, αλλά ακόμα και όταν τρέχουν σε πλήρη ταχύτητα.Η στάση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της ευελιξίας και της ικανότητας των γατών να μη γίνονται αντιληπτές από τα θηράματά τους, δήλωσε ο καθηγητής Τζον Χάντινγκτον. Οι γάτες είναι ικανές να πραγματοποιούν άλματα έως και πέντε φορές μεγαλύτερα από το ύψος τους, ενώ η ευκαμψία τους οφείλεται στον ρευστό τρόπο με τον οποίο κινείται ο σκελετός τους, όπως και αποτυπώθηκε από τους επιστήμονες μέσω ακτινογραφιών.

Εξάλλου οι γάτες, αναλογικά με τον όγκο τους, είναι εξίσου ή και περισσότερο δυνατές από τις τίγρεις σύμφωνα με την Σάρα Έλλις του Πανεπιστημίου Λίνκολν. Μάλιστα σε μερικές μετρήσεις η ισχύς εκτίναξης των γατών ήταν μεγαλύτερη και από αυτή αλόγων του ιπποδρόμου.

Πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ