Segugio italiano

Την στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ειδήσεις σχετικά με τον Koροναϊό κ την πιθανή διάδοσή του στον κόσμο, στην περιοχή του Φορλί στην Βόρεια Ιταλία, τρομάζει τον κυνηγετικό κόσμο κυρίως, η νόσος του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα, η οποία διαδόθηκε από εκατό περίπου μολυσμένα με αυτή την νόσο αγριογούρουνα, σύμφωνα με τις πηγές του Ausl (Ιταλική εταιρεία υγείας). Στις γειτονικές περιοχές και ειδικότερα στην Τοσκάνη, ο ιός είναι πιο διαδεδομένος και από τις περιγραφές των κυνηγών που ασκούν το κυνήγι του αγριόχοιρου, πλήττονται πολλά σκυλιά τελευταία.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο από την ψευδολύσσα !

Πρέπει να ειπωθεί αμέσως ότι ο άνθρωπος δεν είναι ευαίσθητος στον ιό. Η ασθένεια αφορά τόσο τους χοίρους κ τα αγριογούρουνα, όσο και τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου,τους σκύλους. Στους σκύλους,η αιτία της ασθένειας είναι η Herpersvirus, θανατηφόρα ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.


 Η νόσος του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα γνωστή σαν Suid herpesvirus 1 (SHV-1) αποτελεί ένα σοβαρό ιογενές νόσημα του χοίρου, που χαρακτηρίζεται από νευρικά συμπτώματα στα νεογέννητα χοιρίδια, αναπνευστικά προβλήματα στους παχυνόμενους χοίρους και αναπαραγωγικές διαταραχές στα ζώα αναπαραγωγής. Αυτή η νόσος όμως  είναι ιική και 100% μοιραία, θανατηφόρα για τα σκυλιά. “Το σκυλί – εξηγεί η κτηνιατρική υπηρεσία της ιταλικής εταιρείας υγείας – μολύνεται από την κατανάλωση κρέατος ή παραπροϊόντων από άρρωστα μολυσμένα ζώα,μέσω δαγκωμάτων από αυτά κ μέσω άμεσης επαφής με χοίρους και αγριόχοιρους”.


Ο χοίρος αποτελεί το μοναδικό φυσικό ξενιστή του ιού, καθώς και ένα από τα ελάχιστα είδη ζώων που μπορεί να επιβιώσει της μόλυνσης από αυτόν.


Η ασθένεια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά και περιγράφηκε το 1813 στα βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ζώα που έπασχαν έδειξαν ακραία φαγούρα και πέθαναν, κατά συνέπεια η ασθένεια ορίστηκε με τον όρο «mad itch», δηλαδή  τρελή φαγούρα. Η ονομασία «ψευδολύσσα ή Pseudorabbia» χρησιμοποιήθηκε στην Ελβετία για πρώτη φορά το 1849, καθώς τα κλινικά σημεία των βοοειδών ήταν πολύ παρόμοια με εκείνα της λύσσας.


Ωστόσο, δεν υπάρχουν ειδικά εμβόλια για την προστασία των σκύλων από τη μόλυνση, αλλά μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για τα είδη των χοίρων και σύμφωνα με τους ελέγχους της ASL (τοπική ιταλική εταιρεία υγείας), φαίνεται ότι τα σκυλιά που έχουν κολλήσει τον ιό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους σκύλους. Το προσβεβλημένο ζώο αρχικά εκδηλώνει ανορεξία, κόπωση, αδιαφορία για εξωτερικά ερεθίσματα, δυσκολίες στην αναπνοή, υπερβολική σιελόρροια, εμετό, διάρροια, αλλά το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι μια πολύ έντονη φαγούρα που προκαλεί το ξύσιμο του σκύλου συνεχώς. Τα συμπτώματα της ασθένειας σε σκύλους είναι: νευρολογικά, εγκεφαλομυελίτιδα, λαρυγγική παράλυση, σοβαρή φαγούρα (ειδικά στο ρύγχος) ακόμα και αυτο-ακρωτηριασμός.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα στον σκύλο:


ο κνησμός θα είναι πολύ δυνατός και ο σκύλος θα αυτο-ακρωτηριασθεί, και θα πεθάνει μέσα σε 48 ώρες.Ο μόνος τρόπος για να προστασία των κυνηγόσκυλων και ειδικά των γουρουνόσκυλων, είναι να αποφύγετε την επαφή τους με χοίρους / αγριόχοιρους και να αποτρέψετε τα σκυλιά να τρώνε ωμό χοιρινό κρέας ή κρέας αγριόχοιρου.


Τα σκυλιά που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από την ψευδολύσσα είναι τα κυνηγόσκυλα που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι του αγριόχοιρου, αλλά και εκείνα των κυνηγών της τρούφας. Για τον λόγο αυτό, τα κυνηγετικά σκυλιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και πλήθος Ιταλών κυνηγών ανησυχούν για τους τετράποδους φίλους τους κατά την κυνηγετική τους δραστηριότητα στην εξοχή, αφού ήδη υπάρχουν θανατηφόρα κρούσματα στην γείτονα χώρα Ιταλία.
Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©.