Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ηλίας Πεκρής, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιστεύει στην ανάγκη για εκμοντερνισμό και αναβάθμιση του κυνηγίου στην Κύπρο, αλλά με επιστροφή στις πατροπαράδοτες αρχές που μας δίδαξαν οι προηγούμενες γενιές, στη συμμόρφωση με τους νόμους περί κυνηγίου, αλλά και σεβασμό στους άγραφους νόμους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: Το αξίωμα της Προεδρίας δεν υπήρξε ποτέ στόχος ή φιλοδοξία μου και δεν ήταν μέσα στα πλάνα μου να τη διεκδικήσω, μέχρι πολύ πρόσφατα. Εκείνο όμως που έβλεπα και ένιωθα, ήταν η ανάγκη αφενός για εκμοντερνισμό και αναβάθμιση του κυνηγίου στην Κύπρο και αφετέρου η εξάλειψη της τοπικιστικής νοοτροπίας και η συνένωση όλων των κυνηγών της Κύπρου προς τον σκοπό αυτό.
Το κίνητρό μου ήταν, είναι και θα είναι η προσφορά προς τον Κύπριο κυνηγό και την κυπριακή φύση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε μπορούν να επιτευχθούν από ένα μεμονωμένο άνθρωπο. Νιώθω αισιόδοξος όμως γιατί οι άνθρωποι που έχω γύρω μου σε αυτή την προσπάθεια μοιράζονται μαζί μου τους ίδιους στόχους, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι κυνηγοί της Κύπρου πιστεύω είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Ο κ. Πεκρής πρόσθεσε ότι: Το πάθος για το κυνήγι είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε μαζί μου με την γέννησή μου. Η αγάπη μου για το κυνήγι και τη φύση με προσδιορίζει σαν άνθρωπο. Γεννήθηκα μέσα σε κυνηγετική οικογένεια τόσο από πατέρα όσον και από μητέρα. Πολλές φορές λέω χαριτολογώντας ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το πατρικό επίθετο της μητέρας μου είναι «Κυνηγού». Θυμούμαι χαρακτηριστικά τον εαυτό μου να κάθεται στα σκαλιά του σπιτιού και να περιμένει την επιστροφή του πατέρα μου στο σπίτι για να μου περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την εξόρμησή του στο βουνό και να ρωτώ κάθε φορά πότε θα μεγαλώσω αρκετά για να με πάρει μαζί του!
Μεγάλωσα παρακολουθώντας όλα τα κυνηγετικά δρώμενα του νησιού και απορροφώντας όλες τις πληροφορίες που μπορούσα να απορροφήσω σε σχέση με το κυνήγι. Τόσο από τον παππού, όσο και τον πατέρα μου από πολύ μικρός έμαθα τους γραπτούς και άγραφους κανόνες του κυνηγίου, γιατί το σημαντικότερο μάθημα που μου δίδαξαν ήταν ότι το κυνήγι πρέπει να γίνεται σωστά και με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση, ειδάλλως δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση προερχόμενη από αυτή την ενασχόληση. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι για μένα αυτοσκοπός το θήραμα.
Εάν θα έπρεπε να συνοψίσω το όραμά μου για το κυπριακό κυνήγι μέσα σε λίγες λέξεις, αυτό θα ήταν η απόκτηση κυνηγετικής παιδείας από όλους και η ανάπτυξη κυνηγετικής κουλτούρας που θα στηρίζεται στον σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο καθώς και η αναβάθμιση του αγαπημένου μας αθλήματος ουσιαστικά, νομοθετικά αλλά και κοινωνικά.
Θα ήθελα ιδανικά να εμφυσήσω την έννοια του σεβασμού σε κάθε ένα κυνηγό, γνωρίζοντας βεβαίως ότι οι πλείστοι από αυτούς κατανοούν πλήρως τί εννοώ και λειτουργούν ήδη έτσι. Σεβασμό προς τον συνάδελφο κυνηγό που κυνηγά ταυτοχρόνως στην ίδια περιοχή, προς τον συνάνθρωπο που απολαμβάνει με διαφορετικό τρόπο το βουνό ή την πεδιάδα την ίδια ώρα, προς την περιουσία του συνανθρώπου με την οποία ερχόμαστε σε επαφή, προς τα δέντρα, τα ζώα και πουλιά που συναντούμε εν ώρα ή μη κυνηγίου, θηρεύσιμα ή μη.
Πιστεύω ότι η εκπαίδευση ξεκινά πολύ πριν την απόκτηση άδειας για κυνήγι και τον εξοπλισμό ενός νέου κυνηγού. Ξεκινά με την αληθινή εξοικείωση με την κυπριακή χλωρίδα και πανίδα, την αναγνώριση της, την αγάπη προς αυτή και την βαθιά κατανόηση της ανάγκης προστασίας της. Ο σεβασμός προς τη φύση προϋποθέτει αντίληψη ότι η σχέση του ανθρώπου με τη φύση είναι ένας κύκλος αγάπης και προσφοράς. Μας προσφέρει ποιότητα ζωής και αποτελεί το «σπίτι του κυνηγού» τις ώρες- και όχι μόνον-της ενασχόλησής μας με το κυνήγι και οφείλουμε να ανταποδίδουμε. Στα πλαίσια τούτου, όραμά μου αποτελεί η στήριξη και αναβάθμιση όλων των βιοτόπων της Κύπρου.
Από αύριο καθημερινό κυνήγι τρυγονιών στα παράλια
Από αύριο αρχίζει το καθημερινό κυνήγι τρυγονιών κυρίως στα παράλια. Για τις υπόλοιπες περιοχές θα είναι η δεύτερη εξόρμηση. Βασικά καθημερινές έχουν οι περιοχές της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Στη Λάρνακα αρχίζουν από τον αυτοκινητόδρομο και φθάνουν μέχρι το Μαρί. Υπάρχει και περιοχή μεταξύ Κελλιών και Αβδελλερού.
Στην επαρχία Αμμοχώστου οι καθημερινές ξεκινούν από την Ξυλοτύμπου και προχωρούν πέρα από το Φρέναρος. Και στις δυο περιπτώσεις άλλες περιοχές τελειώνουν 30 Σεπτεμβρίου και άλλες 30 Οκτωβρίου. Στο Τρόοδος από τις 2.9.20 επιτρέπονται και οι Τετάρτες. Και εδώ το κυνήγι τελειώνει 30.9.20. Το κυνήγι επιτρέπεται Κυριακή και Τετάρτη.
Ν’ αναφέρουμε ότι στις καθημερινές περιοχές σε ορισμένες περιόδους επιτρέπεται το κυνήγι ορτυκιού και τρασιήλας.
Προστασία και εμπλουτισμός στο θήραμα
Το άγριο θήραμα χρειάζεται συνεχή προστασία και εμπλουτισμό. Ευελπιστώ στη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς προς τον σκοπό τούτο και την άντληση πόρων από όλες τις δυνατές πηγές προερχόμενες από εντός και ενδεχομένως και εκτός Κύπρου. Δεν είναι ευκαταφρόνητα τα ποσά που επωμίζονται οι κυνηγοί για την απόκτηση της άδειάς τους και θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διοχέτευση πόρων προς αυτή την κατεύθυνση, εξαργυρώνοντας τις θυσίες των κυνηγών με έργα για τους κυνηγούς.
Θέλω να είμαστε ως Ομοσπονδία κοντά στους κυνηγετικούς συλλόγους της Κύπρου, μικρούς και μεγάλους. Η επαφή μου μέχρι στιγμής με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, μου έχει δείξει ότι είναι μεγάλη η μερίδα των κυνηγών που έχει όρεξη για δουλειά με στόχο το καλύτερο κυνηγετικό αύριο και πολύ καλές ιδέες άξιες προώθησης και θεσμοθέτησης. Θέλω να είμαστε δίπλα από κάθε κυνηγό, με ανοιχτά τα αφτιά σε ό,τι έχουν να μας πουν.
Η Βουλή «πετσοκόβει» τις απαράδεκτες πρόνοιες
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα βρεθεί εντός του Σεπτεμβρίου ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νομοσχέδια που αφορούν το κυνήγι, το οποίο τιτλοφορείται Περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών, «έχει σαν σκοπό την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θηραμάτων και των άγριων πτηνών, καθώς και τη διαχείριση του κυνηγετικού αθλήματος». Και προσθέτει: «Επίσης θα υπάρξει διακανονισμός πληρωμής για τα εξώδικα πρόστιμα (με δόσεις), η λήψη μέτρων να περιορισθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν κυνηγούς με θηράματα, να απαμβλυνθεί το πρόβλημα με τους αδέσποτους σκύλους που δεν φέρουν τσιπ κ.ά.
Το νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση στις 31 Ιουλίου, η απόφαση όμως της Βουλής ήταν ότι «δεν ήταν έτοιμο» και έτσι αναβλήθηκε η συζήτηση. Το νομοσχέδιο συζητείται αρκετό καιρό αφού υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τις διάφορες πρόνοιες. Μάλιστα διαφωνίες έχουν και αρκετοί κυνηγετικοί παράγοντες, οι οποίοι μιλούν για απαράδεκτες πρόνοιες που έχουν σκοπό τη συλλογή χρημάτων, ενώ κάποιες θα είναι ανεφάρμοστες.
Σαν παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση για υποχρεωτικό πορτοκαλί σε όλα τα άτομα που θα βρίσκονται στο αυτοκίνητο κυνηγών κατά τη διάρκεια του ενδημικού θηράματος, του κυνηγίου ορτυκιών, όπως επίσης και της μπεκάτσας. Μια δεύτερη περίπτωση είναι η απαγόρευση κάποιων βίντεο, αλλά και φωτογραφιών, τις οποίες τυχόν να θεωρήσει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας σαν προσβλητικές για το άθλημα. Και οι δυο πρόνοιες θα τροποποιηθούν ή θ’ αφαιρεθούν. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για έλεγχο των σκύλων από τους θηροφύλακες, είτε την ώρα που πηγαίνουν στους βιότοπους οι κυνηγοί, είτε την ώρα που κυνηγούν. Πρέπει να υπακούσουν τα σκυλιά τους και να έρθουν κοντά να γίνει έλεγχος. Εάν κάποιος δεν ελέγχει τα σκυλιά του να έρθουν γιατί κρατούν «μαλαή», 300 ευρώ πρόστιμο. Εάν δεν κατεβάσει χαράματα τα σκυλιά του από το αυτοκίνητο, 300 ευρώ πρόστιμο. Ναι αλλά εάν ξεφύγουν, λένε οι κυνηγοί, ποιος θα πληρώσει μετά.
Υπάρχουν πρόνοιες για υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσης, διαφορετικά άλλο πρόστιμο 100 ευρώ, εάν κρατάς ηλεκτρονικό μέσο που μπορεί να μεταδίδει κελαηδήματα πουλιών και εδώ πρόστιμο και αρκετά άλλα. Με βάση τα πιο πάνω οι κυνηγοί επιδιώκουν όπως ανοίξει ξανά η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.
Σωτήρης Μιχαήλ
ΠΗΓΗ www.philenews.com