Στους σκύλους εντοπίστηκε η νεότερη μορφή κορωνοϊού, που είναι πολύ διαφορετική από τον γνωστό μας SARS-CoV-2, και ερευνάται κατά πόσο μπορεί να απειλεί τον άνθρωπο.

Ήδη οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ένα παιδί που νοσηλεύτηκε με πνευμονία στην Μαλαισία το 2018 έφερε κορωνοϊό με προέλευση από σκύλο. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον όγδοο κορωνοϊό (και τον πρώτο με προέλευση από κυνοειδή) που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους.

Ερευνητές στις ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένει ακόμη ασαφές κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιός συνιστά σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο. Η έρευνα στο παιδί που ασθένησε προ τριετίας δεν αποδεικνύει ότι η πνευμονία του προξενήθηκε από τον κορωνοϊό των σκύλων, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases τονίζει την ανάγκη για πιο ενεργητική εξέταση για ιούς που μπορεί να κάνουν τη μετάβαση από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι το κρίσιμο μήνυμα εδώ είναι αυτά τα πράγματα πιθανώς συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε έντονη επαφή με ζώα αλλά δεν τα εντοπίζουμε», είπε ο δρ. Γκρέγκορι Ρέι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ. «Αν τα εντοπίσουμε εγκαίρως και δούμε ότι εγκαθίστανται οι ιοί αυτοί στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε μπορούμε να τους περιορίσουμε πριν οδηγήσουν σε πανδημία», πρόσθεσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Μέχρι σήμερα είναι επτά οι κορωνοϊοί που είναι γνωστό ότι μπορεί να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, υπάρχουν κορωνοϊοί που προκαλούν SARS, MERS αλλά και το κοινό κρυολόγημα.
Πολλοί από τους κορωνοϊούς αυτούς εκτιμάται ότι προέρχονται από τις νυχτερίδες, αλλά μπορούν να μεταβούν στους ανθρώπους είτε απευθείας είτε μέσω ξενιστή (τρίτου ενδιάμεσου οργανισμού).

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να προξενήσουν ασθένεια στους σκύλους, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι κορωνοϊοί των σκύλων μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Το στέλεχος που εντοπίστηκε στον ανήλικο ασθενή με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018 περιλάμβανε συνδυασμό δύο γνωστών κορωνοϊών των κυνοειδών, καθώς και στοιχεία από κορωνοϊό των γατών και κορωνοϊό των χοίρων.

Πηγή: Kathimerini.gr

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////