Μέχρι στιγμής πλήττεται ένα συγκεκριμένο είδος. Ποια είναι τα συμπτώματα.
Προβληματισμό προκαλεί ο θάνατος χιλιάδων πτηνών στην Γερμανία, την ώρα που άλλα εκατοντάδες είναι άρρωστα. Όλα ανήκουν στην οικογένεια της «γαλαζοπαπαδίτσας» που συναντάται και στον ελλαδικό χώρο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο μόνο δεκαπενθήμερο, έχουν καταγραφεί πάνω από 11.000 περιπτώσεις νεκρών και άρρωστων πουλιών. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην δυτική Γερμανία.
Το «μπλε τιτ» όπως λέγεται, ζει σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους επισκέπτες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταναλώνει έντομα, κάμπιες, σπόρους και ξηρούς καρπούς ενώ κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, μπορεί να εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση ορισμένα νησιά της Σκωτίας.
Ανάμεσα στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα πτηνά είναι και αυτό της αναπνευστικής ανεπάρκειας, της αδυναμίας τους να φάνε ενώ ιδιαίτερα προβληματίζει και το γεγονός πως όταν τα πλησιάζει ο άνθρωπος δείχνουν να μην κάνουν τίποτα για να προστατευτούν.
Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να τα προσεγγίζουν γιατί το καλό που θέλουν να κάνουν ίσως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα συμπεράσματα των πρώτων εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν στα νεκρά πουλιά αποδεικνύει την ύπαρξη μιας βακτηριακής λοίμωξης που στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστή από την δεκαετία του 1990 και η οποία επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα πτηνά.
Η λοίμωξη καταγράφηκε στην Γερμανία και το 2018. Περαιτέρω αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα πτηνά αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Τα σημάδια της ασθένειας είναι η πνευμονία, ο λήθαργος στον οποίο πέφτουν, ένα πρήξιμο στα φτερά τους και γενικά η δυσκολία στην αναπνοή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές πως πιθανότατα επηρεάζονται και άλλα ζώα εκτός από τα πουλιά αυτά.
Ο Δρ. Μπέκι Λεσόν, ειδικός σε θέματα ασθενειών της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, δήλωσε πως δεν έχει ακόμα παρατηρήσει κάποια αύξηση της θνησιμότητας στην γαλαζοπαπαδίτσα ή σε άλλα είδη πτηνών στον χώρο που εργάζεται.
Άλλοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της αρρώστιας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτή την στιγμή πάρα πολύ χαμηλός.
ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr/ (Με πληροφορίες από Guardian)
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////