Τα πρώτα χελιδόνια έκαναν την εμφάνιση τους στην Αργολίδα τον Μάρτιο πρώτο μήνα της Άνοιξης εν μέσω όμως ψύχους που πλήττει την χώρα από τον κακοκαιρία «Φίλιππος».
Οι παγωμένοι βοριάδες και πόσο μάλλον οι χιονοπτώσεις δεν είναι ευνοϊκές συνθήκες για την διαβίωση των χελιδονιών που μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη κάθε Άνοιξη για πιο ζεστό κλίμα αλλά και για να αναπαραχθούν.
Το χελιδόνι είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά πτηνά που μπορεί να συναντήσει κανείς πάνω στη γη, έχει δε μεγάλη εξοικείωση με το αστικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα χελιδόνια είναι αποδημητικά πουλιά, ανήκουν στην τάξη των στρουθιόμορφων και το μέγεθός τους ποικίλει, από 12 έως 22εκ. ανάλογα με το είδος τους.
Μεταναστεύουν το Μάρτιο κατά εκατοντάδες σε χώρες της Μεσογείου, προκειμένου ν’ αναπαραχθούν, αλλά στις αρχές του φθινοπώρου πηγαίνουν και πάλι προς την Αφρική, καθώς προτιμούν και ζουν σε θερμά κλίματα. Τρέφονται κατά κύριο λόγο με μικρά έντομα, ενώ τρώνε επίσης αράχνες και κάμπιες.
Αρκετές φορές, όμως, ιδιαίτερα δε τα τελευταία χρόνια που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις εποχές, εντοπίζονται νεκρά χελιδόνια σε διάφορες περιοχές ή χώρες. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα χελιδόνια δεν αντέχουν το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα χελιδόνια πετούν χαμηλά, για να γλιτώνουν από τους ισχυρούς ανέμους, από τους οποίους υποφέρουν και αναζητούν καταφύγιο για προφύλαξη από το κρύο.
Όσο πιο δύσκολες συνθήκες συναντούν όπου μεταναστεύουν, τόσο περισσότερα πεθαίνουν. Ιδιαίτερα όσα είναι πιο αδύναμα, δεν αντέχουν σχεδόν καθόλου σε δυσμενείς -για τα δεδομένα τους- συνθήκες.
Τί να κάνω αν εντοπίσω αποδυναμωμένα ή νεκρά χελιδόνια;
Στην περίπτωση που εντοπίσετε αρκετά αποδυναμωμένα ή νεκρά χελιδόνια, ενημερώστε άμεσα έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ώστε να λάβετε σχετικές οδηγίες. Ενδεικτικά, επικοινωνήστε με τον ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife ή την Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
Σε καμία περίπτωση, όμως, μην τα πλησιάσετε και μην τα ενοχλήσετε, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας, μπορεί ν’ αποβεί μοιραία για τη ζωή τους. Μπορείτε, ωστόσο, να τα προστατεύσετε από γάτες ή άλλα οικόσιτα ζώα, μέχρι να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.
ΠΗΓΗ Αργολικές Ειδήσεις