Μετακινήσεις αγριογούρουνων σε περιοχές που περιλαμβάνονται στον βιότοπό τους σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τα συγκεκριμένα ζώα, αναζητώντας τροφή και νερό, κατευθύνονται σε τόπους που μπορούν να τους προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης. Κάτοικοι του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα του οικισμού της Καρδίας, ανέφεραν προ ημερών την παρουσία αγριογούρουνων στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Παναγιώτη Κυριακίδη, «πιθανότατα υπάρχει μια μετακίνηση των αγριόχοιρων στους βιότοπούς τους».
«Το αγριογούρουνο είναι ένα είδος παμφάγο, και ζει σε μεγάλο εύρος ενδιαιτημάτων, δάση, υγρότοπους, θαμνότοπα, λιβάδια, γεωργικές εκτάσεις από χαμηλά έως μεγάλα υψόμετρα» αναφέρει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακαλούδης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες σχετικά με το πώς βρέθηκε κάποιο ζώο σε μια περιοχή, ή πώς πέρασε από εκεί, καθώς το είδος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα».
Διευκρινίζει επίσης ότι στην περιοχή μεταξύ Χορτιάτη και Χολομώντα «υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με θαμνότοπους και πλατύφυλλα δάση που παράγουν καρπούς. Τα αγριογούρουνα τρέφονται με καρπούς και με άλλα είδη, όπως βελανίδια και κάστανα ενώ είναι απαιτητικά σε θέσεις με νερό, για να κάνουν λασπόλουτρα καθώς αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος αποπαρασίτωσης».
Η Καρδία, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως και άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή, έχουν πολλές ρεματιές, στις οποίες, πιθανότατα, συγκεντρώνεται νερό, συνεπώς οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διαβίωση του αγριογούρουνου. «Η συγκεκριμένη περιοχή και αυτή έχει αγριογούρουνα, όπως και πολλά άλλα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης, δασολόγος Κυριάκος Σκορδάς.
Τελευταία δεν υπάρχουν αναφορές παρουσίας αγριογούρουνων στο Σέιχ Σου
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισημαίνουν ότι τελευταία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές πολιτών ή καταγγελίες για την παρουσία αγριογούρουνων στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, αλλά και γενικότερα.
Όπως διευκρινίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από δύο χρόνια υπήρξε έξαρση του φαινομένου της παρουσίας αγριογούρουνων στο περιαστικό δάσος ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονταν πληθώρα τηλεφωνημάτων. Αντίθετα, σήμερα, η εικόνα στην περιοχή είναι διαφορετική και φαίνεται να υπάρχει μια ύφεση.
Η παρουσία του είδους στον νομό Θεσσαλονίκης δεν έχει μειωθεί
Πέραν, όμως, του Σέιχ Σου, ο γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης υπογραμμίζει ότι μπορεί να υπάρχει μετακίνηση αγριογούρουνων, ωστόσο η παρουσία τους στον νομό Θεσσαλονίκης δεν έχει μειωθεί. «Δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, υπάρχει όμως εκτίμηση των τάσεων, με βάση την παρακολούθηση του είδους, εδώ και δεκαετίες, από τις κυνηγετικές οργανώσεις, μέσω του προγράμματος μέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης, δηλαδή της θανάτωσης αγριογούρουνων από τους κυνηγούς», τονίζει ο κ. Σκορδάς.
Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει τάση αύξησης του είδους που επιβεβαιώνεται «και από τις αποφάσεις που έχει πάρει η ίδια η πολιτεία για τον νομό, ανεβάζοντας αρχικά το όριο κάρπωσης από τρία ζώα ανά κυνηγετική έξοδο σε δέκα. Επίσης, από πέρσι, το κυνήγι του αγριογούρουνου πανελλαδικά δεν έχει όριο κάρπωσης, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός του στο πλαίσιο της προστασίας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο νομό Θεσσαλονίκης χτυπήθηκαν 970 αγριογούρουνα από κυνηγούς, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν αντίστοιχος και την προηγούμενη χρονιά. Εκτιμήσεις μαθηματικού μοντέλου που δημιούργησε ο Οργανισμός Άγριας Πανίδας στη Γαλλία, με βάση τα ζώα που θηρεύτηκαν φέτος, υπολογίζουν ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρχουν δύο χιλιάδες αγριογούρουνα στο νομό.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει, άλλωστε, ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους ή ημίαιμους χοίρους στη Νέα Απολλωνία, την Μαυρούδα, τον Λαγκαδά και τα Λαγκαδίκια Προφήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Συστάσεις στους κατοίκους περιοχών όπου εμφανίζονται αγριογούρουνα
Οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν, πάντως, στους κατοίκους περιοχών όπου μπορεί να εμφανιστούν αγριογούρουνα, να αποφεύγουν να αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους απορριμμάτων, ώστε τα ζώα να μην αναζητούν εκεί τροφή.
Στο πλαίσιο, τέλος, της παρακολούθησης του φαινομένου, η Κυνηγετική Ομοσπονδία υπογραμμίζει την ανάγκη καταγραφής του πληθυσμού των αγριογούρουνων, προκειμένου να λαμβάνονται και οι κατάλληλες αποφάσεις για το θέμα.
ΠΗΓΗ AΠΕ-ΜΠΕ