Με αφετηρία τη γενέτειρά του στη Γερμανία, διέσχισε την Γαλλία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία.
Σαν τον Τοσορεβιθούλη που ακολουθούσε τα πετραδάκια για να βρει τον δρόμο του μέχρι το σπίτι, ερευνητές που ακολούθησαν τα περιττώματα ενός γκρίζου λύκου ιχνηλάτησαν μια επική διαδρομή από τη Γερμανία στη Γαλλία, το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει καταγραφεί ποτέ για το είδος.
Ο αρσενικός λύκος με την κωδική ονομασία GW1909m ταξίδεψε τουλάχιστον 1.240 χιλιόμετρα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Με αφετηρία τη γενέτειρά του στο Νόρντχορν της Κάτω Σαξονίας, διέσχισε την Γαλλία και τελικά εγκαταστάθηκε κοντά σε ένα χωριό στα Καταλανικά Πυρηναία, όπου εντοπίστηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2023.
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ανήκε σε έναν λύκο που διένυσε 1.092 χιλιόμετρα ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Φινλανδία.
Η περίπτωση του GW1909m, ανέφερε το ισπανικό πανεπιστήμιο, αποτελεί «παράδειγμα της συμπεριφορικής πλαστικότητας και φυσικής αντοχής» των λύκων.
Τα περιττώματα του λύκου ταυτοποιήθηκαν με γενετικές εξετάσεις σε εργαστήρια της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες ανίχνευσαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό των λύκων της Κεντρικής Ευρώπης.
Στην Ισπανία, τα περιττώματα εντοπίστηκαν με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων που χρησιμοποιούν οι δασοφύλακες για να παρακολουθούν τους πληθυσμούς λύκων.
Αυξάνονται οι λύκοι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα μαραθώνια ταξίδια βοηθούν στη σύνδεση απομονωμένων πληθυσμών ώστε να αποφεύγεται η γενετική απομόνωση και η αιμομιξία.
Ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός λύκων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις αγροτικών κοινοτήτων και κυνηγών. Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να καταργηθεί το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» για τον λύκο, μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.
Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας, και αναπαραγωγικοί πληθυσμοί υπάρχουν σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr/