Κραυγή διαμαρτυρίας από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πατρών και τους Ερασιτέχνες Αλιείς Ρίου – Ακταίου στην Πλατεία Γεωργίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου και των Ερασιτεχνών Αλιέων Ρίου Ακταίου ενώ την Δευτέρα είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Οι πρόεδροι του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών Φώτης Καρβέλης και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ρίου – Ακταίου Κώστας Μουρελάτος επισκέφθηκαν τον κ. Πελετίδη στο Δημαρχείο και του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την απαγόρευση της άσκησης θήρας λόγω της πανδημίας του COVID-19.

«Από την αρχή αυτής της περιπέτειας όλοι οι κυνηγοί σταθήκαμε αλληλέγγυοι και αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον νέο αυτό ιό με τις λιγότερες απώλειες. Όμως το τελευταίο διάστημα ο κυνηγετικός κόσμος έχει υποστεί έναν συνεχή και σκληρό διωγμό, χωρίς καμία λογική αιτιολόγηση. Από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έχει απαγορευτεί η κυνηγετική δραστηριότητα έως και σήμερα, με διάλειμμα μόνο μιας εβδομάδας την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας τόσο σε βουλευτές του Νομού μας όσο και σε επιδημιολόγους, κανένας δεν μας έδωσε απάντηση στο ερώτημα: πώς μεταδίδουν οι κυνηγοί τον ιό;», ανέφερε ο κ. Καρβέλης απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, ζητώντας του να στηρίζει το αίτημά τους.

Τόνισαν πως οι κυνηγοί ασκούν τη θήρα στην ύπαιθρο και φεύγουν μακριά από τα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται συνωστισμός, συμβάλλοντας στην μη διάδοση του κορωνοϊού.

«ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

«Με το αυτοκίνητό μας και τα σκυλιά μας ” παίρνουμε τα βουνά” στην κυριολεξία, ώστε να κυνηγήσουμε, όχι για να αφανίσουν την πανίδα, αλλά για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να γεμίσουμε με ενέργεια και να χαρούμε την μοναχική αυτή δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε πόσες φορές οι κυνηγοί “έβαλαν πλάτη” σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως εντοπισμός πυρκαγιών, αντιμετώπιση πανώλης των χοίρων, λύσσας, διασώσεις, παράνομη υλοτομία και άλλα. Επίσης οι κυνηγοί συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας μιας πόλης (μαγαζιά κυνηγετικών ειδών, πρατήρια καυσίμων, εστίαση)», προσέθεσε ο κ. Καρβέλας.

«ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ»

Εκτός από τους κυνηγούς, τεράστιο είναι το πλήγμα και στα καταστήματα με είδη εμπορίου για κηνύγι και ψάρεα, εφόσον ο τζίρος τους καταγράφει πτώση κατά 70%.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με κυνηγετικά είδη και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέας Ρουμελιώτης επισημαίνει στην «Γ» «έχουμε υποστεί τεράστιο πλήγμα από την απόφαση απαγόρευσης. Υπάρχουν 800 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο και η πτώση του τζίρου κυμαίνεται περίπου στο 70-80%, ενώ πάνω από 50 επαγγέλματα συντηρούνται από το κηνύγι και το ψάρεμα τα οποία μετρούν σημαντικές απώλειες».

«13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ»

Ο γενικός γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Πέρρας προσθέτει στην «Γ» πως «το ελληνικό δημόσιο λαμβάνει κάθε χρόνο 13 εκατ. ευρώ από τα τέλη για τις ανανεώσεις από τις άδειες θήρας. Τα άμεσα έσοδα από το ΦΠΑ από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των κυνηγών της χώρας μας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι ο ετήσιος τζίρος που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την θήρα υπολογίζεται στα 2,5 δις ευρώ».

ΠΗΓΗ https://gnomip.gr/