Ανησυχητικά είναι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο φημισμένο κεδροδάσος της Νάξου στο Αλυκό και το Πυργάκι. Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από μια ασθένεια και ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό.
Όπως φαίνεται και από το φωτορεπορτάζ, άλλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα εν μέρει, κυρίως σε σημεία κοντά στον κεντρικό δρόμο.
Οι κάτοικοι δικαίως αγωνιούν για το μέλλον του μοναδικής ομορφιάς δάσους τους και ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, πριν να είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με τους δασολόγους, οι κέδροι έχουν χτυπηθεί όπως όλα δείχνουν, από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σίγουρα προϋπήρχε εδώ και καιρό, απλώς στα πρώτα στάδια δεν γίνεται αντιληπτή η δράση του – εν προκειμένω τα πρώτα σημάδια παρατηρήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αρκετά δέντρα έχουν καταστραφεί ήδη και χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις ώστε να μην εξαπλωθεί η αρρώστια καταστρέφοντας το δάσος.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει τώρα είναι να κοπούν όλα τα «άρρωστα» δέντρα ή τα μολυσμένα τμήματα αυτών και να καούν προκειμένου να αναχαιτισθεί η ασθένεια, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη. Παράλληλα ενδείκνυται ο ψεκασμός για την καταπολέμηση του μύκητα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει το προσεχές διάστημα να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το δασονομείο, το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του επαρχείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα ο δήμος, το πλαίσιο της βέλτιστης αντιμετώπισης του προβλήματος, παρακαλεί τους ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίων υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα, να επικοινωνούν με το Δασονομείο Νάξου, στο τηλέφωνο 22850 25089, για ενημέρωση και περαιτέρω οδηγίες.
Από τον ίδιο μύκητα είχαν προβληθεί πριν από έξι χρόνια και οι κέδροι στη γειτονική Πάρο και δη σε περιοχή απέναντι από την Αγία Άννα, άρα δεν είναι απίθανο να μεταφέρθηκε με τον αέρα από το ένα νησί στο άλλο – μιλάμε για μια απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων.
ΠΗΓΗ Newsbeast