Είναι καλύτερα να σώσετε τα ζαμπόν του Σαν Ντανιέλε παρά να αφήσετε ελεύθερα στην ύπαιθρο και στους λόφους αγριόχοιρους, πιθανούς φορείς της πανώλης των χοίρων. Θα χρειαστεί λοιπόν μέχρι το τέλος του έτους να θανατωθούν 4.000 αγριόχοιροι, με κόστος αξιοποίησης του Στρατού, αλλά και των κυνηγών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia να προετοιμάσει ένα σχέδιο ασφάλειας για την υγεία, δεδομένων των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) που εντοπίστηκαν σε αγριόχοιρους στη μισή Ιταλία. Ο περιφερειακός διευθυντής της Πρόληψης, Ασφάλειας Τροφίμων, Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Manlio Palei, εξηγεί: «Εάν η αφρικανική πανώλη των χοίρων εισέλθει στις φάρμες, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε το εμπόριο κρέατος και επομένως το prosciutto ζαμπόν San Daniele για ένα χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες θα μπλοκάρονταν». Εξ ου και η προοπτική χρήσης του Στρατού: «Θα το κάνουμε μόνο εάν οι κυνηγοί δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν – είπε ο Παλέι – αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση του στρατού για να τους επιτρέψουμε να δράσουν με ασφάλεια».

Αυτή τη στιγμή η Friuli Venezia Giulia είναι απαλλαγμένη από την πανώλη, αλλά και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας έχουν θεσπίσει την υποχρέωση να προετοιμάσουν ένα σχέδιο επείγουσας παρέμβασης για μια περίοδο τριών ετών. Το Σχέδιο επισυνάπτεται τώρα σε ψήφισμα που παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο του συμβούλου Stefano Zannier. Περιλαμβάνει τη μείωση της πυκνότητας των αγριόχοιρων στην επικράτεια και την παθητική επιτήρηση για τον εντοπισμό της πιθανής παρουσίας της νόσου.

Έχουν εντοπιστεί τρεις ακατάλληλες περιοχές για την παρουσία αγριόχοιρου, ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί. Υπάρχει μια κίτρινη περιοχή, σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το San Daniele del Friuli, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός εργοστασίων ζαμπόν. Στους 39 δήμους της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των Trasaghis, Gemona, Castelnovo del Friuli, Sequals, Pasian di Prato, Osoppo, Tricesimo και Spilimbergo) θα συγκεντρωθούν 930 ζώα. Στη συνέχεια, υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, με επάγγελμα για χοιροτροφεία (με χωρητικότητα που ξεπερνά τα 2 χιλιάδες κεφάλια), η οποία περιλαμβάνει 34 Δήμους (συμπεριλαμβανομένων των Pordenone, Fiume Veneto, San Vito al Tagliamento, Casarsa della Delizia). Εκεί θα συγκεντρωθούν 500 αγριογούρουνα. Τέλος, υπάρχει μια μπλε ζώνη προστασίας από το μέτωπο της επιδημίας (43 άλλοι δήμοι, συμπεριλαμβανομένων της Τεργέστης, της Γκορίτσια και του Μονφαλκόνε) που εκτείνεται από την κοιλάδα Natisone έως την Basovizza. Εκεί προγραμματίζεται η συγκομιδή άλλων 2.500 αγριόχοιρων.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται παθητικοί έλεγχοι, δηλαδή ιολογικές αναλύσεις σε αγριόχοιρους που βρέθηκαν νεκροί (συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων ατυχημάτων). Το περιφερειακό ψήφισμα αναφέρεται επίσης στη χρήση από τις στρατιωτικές δυνάμεις «drones για την αναζήτηση σφαγίων, για την ενεργό ανάκτησή τους, καθώς και για τη θανάτωση». Προβλέπεται η χρήση κλουβιών για τη σύλληψη των αγριόχοιρων, με επακόλουθο «άμεση θανάτωση», αλλά «η καταστολή και η μετακίνηση των ζώων στο αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας του Bertiolo και στο πρώην σφαγείο του Σαν Ντανιέλε, όπου η θανάτωση θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. , μετά τους χρόνους αναστολής των αναισθητικών που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να διατεθεί το κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση».

Ο Manlio Palei διαβεβαίωσε ότι «η πανώλη των χοίρων δεν επηρεάζει τον άνθρωπο», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η μεταδοτικότητα μπορεί να συμβεί από άγρια ​​ζώα στους χοίρους. Με φόντο την επιλογή υπάρχουν και παράπονα από αγρότες που καταγγέλλουν την παρουσία αγριόχοιρου σε όλη την περιοχή. Η περιφερειακή σύμβουλος του Κινήματος 5 Αστέρων, Rosaria Capozzi, ξεσηκώθηκε ενάντια σε αυτό που η ίδια όρισε ως «τη θανατική ποινή των αγριόχοιρων στην επικράτειά μας» και μαζί με την περιφερειακή συντονίστρια Elena Danielis και την επαρχιακή συντονίστρια της Gorizia Ilaria Dal Zovo, ανακοίνωσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία: «Τα στοιχεία για επενδύσεις που έγιναν για εναλλακτικά έργα αντί των θανατώσεων των αγριόχοιρων είναι αμελητέα. Μάλλον κοστίζει λιγότερο η βολή. Μάλιστα, 53 χιλιάδες αγριογούρουνα σκοτώθηκαν από το 2000 έως το 2023, κατά μέσο όρο έξι την ημέρα».

Όλα αυτά προβλέπονται για το τρέχον έτος: για τα επόμενα δύο έτη οι στόχοι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.