Miα νέα πανδημία φαίνεται πως εξαπλώνεται ανάμεσα σε χοίρους στην Κίνα ενώ δεν υπάρχει ούτε το κατάλληλο εμβόλιο ούτε αποτελεσματική θεραπεία.
Έχει ήδη εξαπλωθεί στην Καραϊβική και οδεύει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα θέλαμε πολύ να είναι μια ψεύτικη είδηση αλλά φαίνεται πως η εξάπλωση μιας νέας και απειλητική πανδημίας στον πλανήτη είναι ζήτημα χρόνου, αφού η εκδήλωση υψηλού αφρικανικού πυρετού έχει εξοντώσει τον μισό πληθυσμό των χοίρων στην Κίνα.
Οι επιστημονικές κοινότητες δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη επαρκείς εξηγήσεις για την εκδήλωση της μεταδιδόμενης μολυσματικής ασθένειας αλλά το ήδη γνωστό είναι πως δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε κατάλληλη θεραπεία για την καταπολέμησή της. Οι προβλέψεις των ειδικών δυσοίωνες, αφού κάνουν λόγο για ταχύτατη εξάπλωση της νόσου που άρχισε να πλήττει την Αμερική από τον Ιούλιο του 2021.
Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος όπως αναφέρει άρθρο του WIRED, αλλά για πραγματικότητα που παρατηρήθηκε ήδη από το καλοκαίρι και αφορά ένα νέο ξέσπασμα και δεν σχετίζεται με τον Covid- 19. Πρόκειται για μια «νέα, παράλληλη και κρυφή μέχρι στιγμής, πανδημία που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ζώων, ονομάζεται Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και ανιχνεύτηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία τον Ιούλιο.
Μέχρι στιγμής δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή αλλά είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τα ζώα. Προκάλεσε των θάνατο εκατομμυρίων γουρουνιών στην Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη σε επιφυλακή καθώς επικρατεί διεθνής φόβος οικονομικής κατάρρευσης. Για την ακρίβεια, εάν η νόσος απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές χοιρινών, η αξία των οποίων εκτιμάται να είναι πάνω από 7 δισεκατομμύρια$ τον χρόνο, θα οδηγηθούν σε μια ολοκληρωτική καταστροφή.
Όπως δήλωσε στο WIRED, o επιδημιολόγος Michael Ward: «Στον τομέα της γεωργίας, θα έχει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του Covid- 19». Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι εδώ και χρόνια «ο εχθρός της γεωργίας». Παρόλο που έπληξε τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, η ασθένεια δεν ξεκίνησε από εκεί. Η ιστορία του εν λόγω πυρετού μάς πάει πίσω στον χρόνο και οι απαρχές του εντοπίζονται στην Αφρική πριν περίπου 100 χρόνια.
Η πρώτη περιγραφή της μολυσματικής ασθένειας έγινε από τον Σκωτσέζο κτηνίατρο, Robert Eustace Montgomery, τον Σεπτέμβριο του 1921. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «αιμορραγική νόσο που είναι απειλητική για τους χοίρους και θα επιφέρε μια ολοκληρωτική απώλειά τους».
Με το πέρασμα των χρόνων, αποδείχθηκε πως η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν είναι μια απλή ασθένεια που μεταφέρεται και απειλεί τα ζώα αλλά παράλληλα ένα είδος οικονομικής καταστροφής που βάζει στο στόχαστρο την αγροτική οικονομία.
Photo Credit: The Pig Site/ Your pig knowledge hub
ΠΗΓΗ:jenny.gr