ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες προκαλεί στα ορεινά αλλά και ημιορεινά της Αιγιάλειας η ύπαρξη αγριόχοιρων. Η αύξηση του πληθυσμού του ζώου έχει ως αποτέλεσμα σε αναζήτηση τροφής, να κάνει την εμφάνισή του σε όλο και πιο χαμηλά υψόμετρα και πολλές φορές έχει φτάσει ακόμη και στις αυλές των σπιτιών!

Χωριά που φαίνεται πως έχουν πληγεί περισσότερο, είναι η Φτέρη και οι οικισμοί της αλλά και τα ορεινά των Δημοτικών Ενοτήτων Διακοπτού και Συμπολιτείας. Μάλιστα, σε πολλά σημεία ιδιοκτήτες έχουν εγκαταστήσει ειδικό μηχάνημα, το λεγόμενο «κανονάκι», το οποίο ανά διαστήματα «πυροβολεί» εικονικά για τον εκφοβισμό τους, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Να σημειωθεί ότι οι αγριόχοιροι πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό, αφού μπορούν και γεννούν δύο φορές το χρόνο, από δύο έως και οκτώ μικρά.

Θηρεύτηκαν τα διπλάσια

Βεβαίως, το φαινόμενο του υπερπληθυσμού δεν είναι τοπικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Άρτεμις» που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα, ο οποίος υπολογίζεται με μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα και προκύπτει από τον διπλασιασμό του αριθμού των ζώων που θηρεύτηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου.

Σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, εφόσον την κυνηγετική περίοδο 2018 – 2019 θηρεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα 55.400 αγριόχοιροι, ο πληθυσμός τους την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2019 – 2020 ήταν πάνω από 100.000. Κάνει δε λόγο για αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων από δεκαετία σε δεκαετία. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη δημιουργία καινούριων βιοτόπων για τους αγριόχοιρους και τον υβριδισμό που υφίστανται τα ήμερα γουρούνια.

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης στην περιοχή

Το γεγονός επιβεβαιώνει ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος, τονίζοντας πως το ΄΄κυνήγι επιτρέπεται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, όπως ακριβώς ίσχυε και την περσινή περίοδο για την Αιγιάλεια΄΄. Πάντως, ο κ. Ανδριόπουλος εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις ασθένειες που μπορεί να φέρουν τα ζώα αυτά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ΄΄στη βόρεια Ελλάδα αυτή την εποχή ¨σέρνεται¨ στα αγριογούρουνα μία επιδημία η λεγόμενη ¨πανώλη¨. Στην περιοχή μας πάντως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα με τους αγριόχοιρους. Αυτή, αφορά περιοχές μόνο της Βόρειας Ελλάδας κι εδώ δεν υπάρχουν κρούσματα, άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ως προς την κατάσταση των θηραμάτων΄΄.

Οι επιπτώσεις

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων ωστόσο έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις. Αυτές αφορούν: Τις αγροτικές καλλιέργειες (λόγω των ζημιών που προκαλούν σε αυτές οι αγριόχοιροι), τη μετάδοση ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής γουρουνιών), την πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ https://protionline.gr/

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,