Παγίδες αντί για κυνήγι θα χρησιμοποιήσει τελικώς το Δασαρχείο Πεντέλης προκειμένου να επιτύχει την απομάκρυνση αγριογούρουνων από περιοχές της Βόρειας και Βορειανατολικής Αττικής, ύστερα από το αποτυχημένο σαφάρι που είχε προσπαθήσει να οργανώσει το καλοκαίρι και συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς εκτός των υπολοίπων είχαν προηγηθεί και οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.
Με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης ενέκρινε τη χρήση από το Δασαρχείο Πεντέλης ειδικών παγίδων (κλωβών) για τη σύλληψη και απομάκρυνση αγριόχοιρων και υβριδίων από την περιοχή αρμοδιότητας του, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικημένων περιοχών των Δήμων της Β.Α Αττικής, των χώρων πρασίνου, αλσών και πάρκων, καθώς και των παρυφών του οδικού δικτύου.
Παγίδες για περισυλλογή των αγριόχοιρων
Στόχος των παγίδων είναι η περισυλλογή των αγριόχοιρων που έχουν παρεισφρήσει και κινούνται μέσα σε χώρους πράσινου, άλση και πάρκα και ανοιχτά οικόπεδα μέσα στις πόλεις και η μείωση των αλληλεπιδράσεων τους με τις ασκούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές.
Μετά την παγίδευση των ζώων θα ακολουθεί η ασφαλής απελευθέρωση τους σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές ομόρων Δασαρχείων, που αποτελούν φυσικούς βιότοπους του είδους (Sus scrofa). Κάθε άλλο ζώο, το οποίο θα εγκλωβίζεται στις παγίδες, θα απελευθερώνεται άμεσα, σύμφωνα με την απόφαση.
Η άδεια θα έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ενώ το Δασαρχείο θα είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει ανά 6μηνο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και ιδίως για τον αριθμό των αγριόχοιρων που συλλέγονται και την περιοχή απελευθέρωσης τους.
Η χρήση των ειδικών παγίδων από το Δασαρχείο Πεντέλης αποτελεί μέτρο που αποφασίστηκε σε ειδικές συναντήσεις με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές και τις συνεργαζόμενες με το υπουργείο Περιβάλλοντος Κυνηγετικές Οργανώσεις και – όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργείου – αποτελεί διαχειριστικό μέτρο και για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές εμφανίσεις αγριόχοιρων.
Οι εργασίες παγίδευσης και απελευθέρωσης των αγριόχοιρων θα γίνουν από προσωπικό του Δασαρχείου Πεντέλης, τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων ή εθελοντές κυνηγούς που είναι μέλη των συνεργαζόμενων με το υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων, καθώς και προσωπικό των οικείων Ο.Τ.Α που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό μετά από σχετική συνεννόηση με το Δασαρχείο Πεντέλης.
Αναισθητοποίηση μόνο παρουσία κτηνιάτρου
Να σημειωθεί ότι εφόσον απαιτηθεί αναισθητοποίηση του ζώου για τη μεταφορά του, αυτή θα πραγματοποιείται παρουσία κτηνιάτρου της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή ιδιώτη κτηνιάτρου.
Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για τακτικότερη περισυλλογή των απορριμμάτων και χρήση κάδων ασφαλείας ώστε να μην αποτελούν πόλο έλξης για τα αγριογούρουνα που περιφέρονται αναζητώντας τροφή, ενώ το Δασαρχείο θα εκδώσει διατάξεις για την απαγόρευση χορήγησης τροφής στα είδη της άγριας πανίδας.
Υπενθυμίζεται ότι το Δασαρχείο Πεντέλης είχε προγραμματίσει οργανωμένο κυνήγι αγριόχοιρων για τις 31 Αυγούστου στην περιοχή και κυρίως στην Εκάλη και τον Διόνυσο, όπως είχε ανακοινώσει από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η έξοδος του συνεργείου δίωξης αγριόχοιρων είχε ανασταλεί.
Η παρουσία των αγριογούρουνων στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα εμφανής καθώς αναγκάζονταν να κινούνται ακόμα και εντός του αστικού ιστού αναζητώντας τροφή και νερό. Αντίστοιχη παρουσία έχουν οι αγριόχοιροι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται από τους επιστήμονες στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους ύστερα από τις διασταυρώσεις άγριων χοίρων με γουρούνια εκτροφής μέσω των οποίων έχει προκύψει ένα υβρίδιο που χαρακτηρίζεται από μεγάλους ρυθμούς αναπαραγωγής.
Μ.ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ Έθνος