Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις στην Ολλανδία όπου ο κορονοϊός ίσως μεταδόθηκε από βιζόν σε άνθρωπο

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στην Ολλανδία το πρώτο «ενδεχόμενο» κρούσμα μετάδοσης από ζώο σε εργαζόμενο σε μονάδα εκτροφής μινκ (βιζόν), όπου τα ζώα εκτρέφονταν για την γούνα τους. Χθες ανακοινώθηκε στην Ολλανδία και δεύτερο κρούσμα. Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις». Ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.: «Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός».

Μπαίνουμε δηλαδή σε ένα νέο κύκλο στην σχέση μας με τα ζώα καθώς η ανθρωπότητα καταλαβαίνει ότι οι ζωονόσοι μπορούν να είναι μία σοβαρή απειλή[1][2][3].

Στο θέμα των βιζόν είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο: «Σχετικά με την απειλή των βιζόν που ζουν ελεύθερα στην Δυτική Μακεδονία». Σ΄αυτό παρουσιάζεται η ιστορία της απελευθέρωση 50.000 βιζόν στην Καστοριά και 2.000 στην Σιάτιστα και τα προβλήματα που επέφερε.

Παραθέτουμε εδώ την παρατήρηση ελευθέρου βιζόν στην περιοχή της Σιάτιστας, κοντά σε εκτροφεία, από τα οποία είτε είχε διαφύγει πρόσφατα, είτε πρόκειται για έναν απόγονο των βιζόν που είχαν απελευθερωθεί παλαιότερα με τους βανδαλισμούς που είχαν γίνει το 2010. Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο των εργασιών πεδίου για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Βούρινο.

Είδα το βιζόν στον δρόμο, πήρα τη φωτογραφική μηχανή και έτρεξα να προλάβω να το φωτογραφίσω. Αυτό έτρεξε σε ένα χωράφι επίπεδο, με ψηλά χόρτα. Το αναζήτησα για λίγη ώρα και αυτό ξαναπέρασε τον δρόμο. Ήταν δύσκολο να βγάλω φωτογραφίες αλλά αυτό δεν έφυγε, όπως θα έκανε ένα οποιοδήποτε άλλο άγριο ζώο.  Έτρεχε μακριά αλλά μετά από μία απόσταση ασφαλείας φαινόταν αμέριμνο. Το φωτογράφισα να πίνει νερό, σε μικρή απόσταση από μένα, και στην συνέχεια να κινείται επιφυλακτικά αλλά με άνεση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι κάτοικοι των χωριών παραπονιούνται ότι τους τρώνε τις κότες. Αλλά επίσης είναι φανερό ότι είναι μία σοβαρή απειλή για τα άγρια ζώα: πουλιά, σαύρες, θηλαστικά που ζουν στην περιοχή. Αυτά τα ελεύθερα βιζόν είναι επίσης πολύ πιθανόν να μεταφέρουν αρρώστιες και στα βιζόν των εκτροφείων. Γι αυτό και αν πιαστούν δεν τα δέχονται στα κτροφεία. Στην Καστοριά έχουν κάνει πολύ σοβαρές ζημιές στην άγρια πανίδα. Έχουν καταγραφεί ακόμα και επιθέσεις σε κύκνους.

Είναι ένα ξενικό είδος για την Ελλάδα, μια σοβαρή απειλή για την πανίδα που πρέπει να απομακρυνθεί με κάθε δυνατό τρόπο. 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες ελεύθερου βιζόν στους πρόποδες του Βούρινο, κοντά στην Σιάτιστα.  

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας


[1] «Ηκαταστροφή της φύσης υπεύθυνη για τις πανδημίες»: στον ιστότοπο: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=2035

[2] «Ο άνθρωπος που προέβλεψε την πανδημία» στον ιστότοπο: https://ardin-rixi.gr/archives/216561

[3] «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κορωνοϊών τον 21ο αιώνα» στον ιστότοπο: http://eranistis.net/wordpress/2020/04/08/%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd/

ΠΗΓΗ https://koutsomili.wordpress.com/