Το νέο φίδι που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο από τον Hans-Jörg Wiedl έχει πλέον ταυτοποιηθεί επιστημονικά.
Μεταξύ των πολλών επιτευγμάτων του, ο Hans-Jörg Wiedl γνωστός και ως Snake George ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι η Φίνα γεννά αυγά, επανανακάλυψε το Νερόφιδο, ενδημικό υποείδος της Κύπρου, όπου είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο για σχεδόν 40 χρόνια και ανακάλυψε ότι η σαύρα Μαμπούγια μπορεί να γεννήσει εώς και 6 νεογνά..
Ο γνωστός εμπειρογνώμονας ερπετολόγος και πρώην ειρηνευτής του ΟΗΕ τιμήθηκε από τη διάσημη ελβετική εταιρεία ROLEX το 1993 και απονεμήθηκε από τον Αυστριακό Πρόεδρο τον «Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη» το 1998, για τη συμβολή του στην προστασία και τη διατήρηση των Κυπριακών Ερπετών και Αμφιβίων. Είναι συγγραφέας του «Τα φίδια της Κύπρου» που μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες, συν-συγγραφέας του βιβλίου «The Amphibians and Reptiles of Cyprus» και συνιδρυτής της Κυπριακής Ερπετολογικής Ομάδας.
Για πολλά χρόνια διεύθυνε το “Snake George’s Reptile Park” στην Πέγεια της Πάφου, όπου είχε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών από το εξωτερικό για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, σχολεία και μεγάλες ομάδες. Ήθελαν να δουν τα κυπριακά ερπετά και αμφίβια σε μεγάλες εγκαταστάσεις που αντανακλούσαν το φυσικό τους περιβάλλον και να τον συναντήσουν αυτοπροσώπως καθώς το πάρκο του υπήρχε σε διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Έδωσε πολλές ομιλίες για τη σημαντικότητα της ερπετοπανίδας μας, ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την νομική προστασία των ερπετών και αμφιβίων της Κύπρου και να εξαλείψει την προκατάληψη προς τα φίδια.
Η τελευταία του ανακάλυψη είναι το ένατο φίδι Rhynchocalamus melanocephalus στην Κύπρο.
Το πρώτο φίδι ανακαλύφθηκε από τον Snake George το 2013, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο δείγμα που βρέθηκε το 2017 από τρίτο. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη, ο Snake George εντόπισε ένα νέο δείγμα το 2018. Όλα τα δείγματα ήταν νεαρά άτομα με το τρίτο να είναι το μικρότερο σε μέγεθος, υπονοώντας ότι μπορούν να αναπαράγονται. Για να ταυτοποιηθεί το είδος γενετικά, συνεργάστηκε με γνωστή επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν ανάλυση DNA στα δείγματα που βρέθηκαν στην Κύπρο.
Το μη δηλητηριώδες φίδι ανήκει στην οικογένεια Colubridae, όπως το κοινό Θερκό (Μαύρο φίδι). Η διασπορά του είδους βρίσκεται στις περισσότερες γειτονικές χώρες της Κύπρου που έχουν ομοιότητες στο κλίμα και βιότοπο. Στην ανατολική ζώνη είναι κοινώς γνωστό ως Μελανοκέφαλο φίδι λόγω του μικρού μεγέθους και χρώματος του. Η συμπεριφορά του έχει χαρακτηριστεί ως μυστικοπαθείς και ντροπαλό, τρέφεται κυρίως με προνύμφες, μικρά έντομα και ζει σε δύσβατες πετρώδεις περιοχές. Η ανακάλυψη του ένατου φιδιού της Κύπρου και η μεθοδολογία ταυτοποίησης του, δημοσιεύτηκε επίσημα στο επιστημονικό περιοδικό «Zoology in the Middle East».
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον πληθυσμό του είδους, αλλά για άλλη μια φορά αυτό αποδεικνύει ότι το νησί μας είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα παρά το μέγεθος του.
Ο Snake George αγωνίζεται για την προστασία και τη διατήρηση των κυπριακών ερπετών για σχεδόν 35 χρόνια και είναι ευγνώμων που βλέπει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν αυτόν το σημαντικό τομέα. Εξακολουθεί να λαμβάνει σχεδόν καθημερινά κλήσεις και e-mails από άτομα που χρειάζονται βοήθεια σε περίπτωση διάσωσης φιδιού ή έχουν ερωτήσεις σχετικά με ερπετά και αμφίβια και κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.
Σε ευχαριστούμε Snake George, συγχαρητήρια για όλες τις προσπάθειές, τις ανακαλύψεις και όλα όσα έχεις κάνει για την ερπετοπανίδα της Κύπρου!