ΤΟΡΟΝΤΟ. Τη διαχείριση και την ενίσχυση του δασικού πλούτου έρχεται να συνδράμει η νεοφυής καναδική επιχείρηση του Τορόντο, Flash Forest, η οποία αξιοποιεί ιπτάμενα τηλεχειριζόμενα drones, ικανά να φυτεύουν σπόρους δέντρων δέκα φορές ταχύτερα από ό,τι ένας άνθρωπος εξοπλισμένος με αξίνα και φτυάρι. Η εταιρεία αναδάσωσης φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028.
Η Flash Forest προχώρησε σε μετατροπές των drones προκειμένου να είναι ικανά να «εκτοξεύουν» σπόρους ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων στο έδαφος, συνδυάζοντας την τεχνολογία, την κυβερνητική και τις περιβαλλοντικές επιστήμες με σκοπό την αναδάσωση. Η συγκεκριμένη τεχνολογική καινοτομία περιορίζει επίσης το κόστος της αναδάσωσης κατά 80%, σε σύγκριση με την παραδοσιακή «χειροκίνητη» μέθοδο.
Τα μεταφορικά drones έχουν εξοπλισθεί με πιστόλι πεπιεσμένου αέρα, το οποίο εκτοξεύει τους σπόρους με την κατάλληλη ορμή, ώστε να εισχωρήσουν στο έδαφος και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες βλάστησης. Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτρέπει στην ομάδα δασολόγων να προσεγγίσει δύσβατες περιοχές, στις οποίες οι γεωπόνοι δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Κάθε «πυρομαχικό» περιέχει τουλάχιστον τρεις σπόρους, μυκόριζα, λίπασμα και μερικά άλλα συστατικά, τα οποία η ομάδα κρατάει μυστικά.
Μόλις ολοκληρωθεί η εναέρια κατόπτευση της περιοχής και έχουν εντοπισθεί τα ιδανικά σημεία για φύτευση, σμήνος drones αρχίζει τον ειρηνικό βομβαρδισμό. Το «αεροπίστολο» ανοίγει πυρ, φυτεύοντας τους σπόρους και τα συνοδευτικά συστατικά στο έδαφος.
Μετά τη φύτευση, η ομάδα ελέγχει από αέρος τα αποτελέσματα της προσπάθειας, προτού αναπτύξει ψεκαστικά drones, τα οποία προσφέρουν τροφή στα σπορόφυτα, ενώ τρίτη ομάδα μικρών αεροσκαφών επιθεωρεί την ανάπτυξη των δενδρυλλίων. Αφού τα πρωτότυπα drones δοκιμάστηκαν εξονυχιστικά, η εταιρεία άρχισε τις αναδασώσεις σε περιοχές της πολιτείας του Οντάριο, με προοπτική το κόστος ανά φυτεμένο δενδρύλλιο να περιοριστεί στα 50 καναδικά σεντς το τεμάχιο.
Στα τέλη του 2020, οι δοκιμές της Flash Forest έδειξαν ότι το καινοτόμο σύστημα είναι ικανό να φυτεύει από 10.000 έως 20.000 σπόρους την ημέρα. Η διαρκής εξέλιξη των drones σε ό,τι αφορά τη μεταφορική τους ικανότητα και την αυτονομία των μπαταριών τους σημαίνει ότι στο προσεχές μέλλον μόλις δύο ενισχυμένα drones θα είναι ικανά να φυτεύουν 100.000 δέντρα την ημέρα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στην καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας στον Αμαζόνιο. Μέλη της φυλής αυτοχθόνων Ούρου Εου στην πολιτεία Ροντόνια της Βραζιλίας, που ζουν σε προστατευόμενο δρυμό 10.000 τετραγωνικών χλμ. στον Αμαζόνιο, χρησιμοποιούν drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών από καταπατητές αγρότες και κτηνοτρόφους, που εξωθούνται στην παρανομία εξαιτίας της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων πολιτειών της Βραζιλίας.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr